احترام به والدین معنای گسترده و وسیعی دارد که شامل گفتار، رفتار و حتی نوع نگاه کردن هم میشود و همة نیکیها را در برمیگیرد به طوری که فرزند باید همواره با تواضع با ایشان رفتار نموده و نهایت ادب را نسبت به ایشان به جا آورده و نیازها و خواستههایشان را بر خواستههای خویش مقدم بدارد و هر گامی که برمیدارد جهت رضایت خاطر ایشان و خشنودیشان باشد.
خداوند در قرآن انسان را نسبت به حفظ حرمت والدین سفارش نموده و این امر را در جای جای قرآن بیان کرده و نیکی به والدین را در چهار سورة قرآن پس از مسأله توحید قرار داده و نیکی به ایشان را مایه سعادت دنیوی و اخروی شمرده است. روایات عدیدهای نیز در این زمینه از جانب ائمه علیهمالسلام به ما رسیده که همگی نشانگر اهتمام این موضوع میباشد به طوری که نیکی به والدین موجب حمایت خداوند شده و یکی از مجوزهای ورود به بهشت برشمرده شد و نیکی به ایشان از صفات شیعه محسوب شده است.
نیکی به والدین از دیدگاه عقل نیز امری لازم و ضروری است زیرا به حکم عقل اگر کسی به انسان خدمتی کند هر چند خدمتش کم و ناچیز باشد انسان سعی در جبران آن دارد، پس پدر و مادر با وجود زحمات فراوان جهت رفاه فرزندانشان، بدیهی است که جبران زحمات ایشان و نیکی به ایشان امری واجب خواهد بود.
کلیدواژههایی که در این تحقیق استفاده شده عبارتند از: پاس، حرمت، بزرگداشت.
محقق : هدی پاداش، مدرسه علمیه الزهرا گلدشت
استاد رهنما :خانم زهرا گورویی
زمستان 1389